dilluns, 29 de gener del 2024

Dilluns 29 de gener Temps de buscar escola


És un maldecap. Hi ha moltes causes que ens fan buscar una altra escola. Totes són causes imperatives externes. Algunes ho són per tothom, com el canvi d’etapa quan els fills estan a l’escola pública, llevat dels que van a un Institut-escola o el pas a Batxillerat o a Cicles formatius per alguns alumnes de la concertada. Pels alumnes d’altes capacitats s’hi afegeixen altres causes com la inatenció o atenció no adequada per part del centre i la mala relació amb companys o altres alumnes del centre. Aquestes darreres solen no coincidir amb el final d’etapa el que els converteix el curs següent amb l’únic nou o l’única nova de classe amb la dificultat afegida que suposa.

Tots els canvis s’han de preparar, sempre que sigui possible, i la recerca de nou centre no n’és una excepció. És un tema important perquè del centre escolar i de les famílies que l’han triat rebrà moltes influències i acabarà llegint el món amb uns valors (o els seus contraris). Però en tot cas, serà important pel seu desenvolupament i el centre escolar col·laborarà amb la família en l’educació de l’infant o jove.


Sempre que pugueu triar us aconsello que mireu diferents coses:


La primera a mirar és que l’ideari de l’escola estigui enfocat en la mateixa direcció que l’ideari de la família. Que encara que digueu les coses d’una altra manera aneu en la mateixa direcció. Que l’escola reculli famílies semblants a la vostra i aculli també diversitat.


La segona és que facin atenció personalitzada. Sovint la fan només a la baixa però si és així els podem ajudar a que l’ampliin a l’alta perquè seran receptius a la diversitat. Si ja tenen un pla o han atès altres casos de diversitat a l’alta i són sensibles a les formes que presenten aquests infants i joves serà fantàstic.


La tercera serà la logística. A prop de casa o de la feina dels pares, o de casa dels avis... per emergències, per poder fer treballs en grup quan sigui necessari... Però és important que sigui fàcil el transport perquè serà alguna cosa que haurem de fer cada dia, i en alguns casos quatre cops al dia. Si és molt complicat generarà incomoditat i ja n’hi ha prou incomoditats per afegir-ne una més.


De manera transversal hi hauria com enfoquen les diverses matèries: el pes que donen a les llengües, a l’experimentació, les festes a l’escola... Aquest tema sol ser directament proporcional a l’edat dels alumnes que entren a l’escola. Els pares dels més menuts fan mil preguntes i els dels més grans en solen fer menys.

Aquests són alguns suggeriments que hauríeu de tenir en compte quan us enfronteu al repte de cercar escola pels vostres fills. Heu de saber que no existeix l’escola perfecte. Del coneixement de l’escola sabrem el que hem de treballar a casa per completar la seva formació. 


Totes les escoles i instituts tenen jornades de portes obertes on exposen el seu funcionament. Us aconsello que hi aneu amb els vostres fills i que després, en aquelles que més us hagin agradat sol·liciteu una entrevista privada per comentar temes específics d'altes capacitats.



Per les famílies que voleu entrar en un centre sostingut total o parcialment amb fons públics (públics o concertats) recordeu que hi ha unes dates i normes de preinscripció. 

Pels qui decideixen escolaritzar-los en centres lliures o totalment privats les normes d’inscripció depenen de cada centre.


Si heu de cercar escola pel curs vinent... molta paciència i bona feina! 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada