dijous, 4 de gener del 2024

Els propòsits per l’any nou


En uns dies, passats els Reis, tornem a començar. Tornarem a les rutines després de les vacances més especials de l’any: les de Nadal. En elles, les emocions estan a flor de pell, tan en l’aspecte positiu com en el negatiu i per a molts infants, joves i adults són ben difícils de gestionar. Però ara cal mirar endavant i comencem el segon trimestre del curs que ens portarà fins Setmana Santa. Aquest any seran tres mesos complets; gener, febrer i març; en els que podrem fer bona feina.


És moment de fer propòsits i el curs passat vaig trobar l’escrit d’una mestra, psicopedagoga i divulgadora educativa que és mare de dos adolescents, Sonia López i em va agradar. No fa referència específica a les altes capacitats però si ho tinguéssim com a base crec que ho podríem signar molts. Per això us reprodueixo el seu text:

“L'experiència com a mare i docent m'ha ensenyat que els objectius més importants que hauríem de marcar-nos en l'educació haurien de ser:

- Que siguin nens i joves lliures i amb autonomia. Amb un pensament crític que els permeti pensar i decidir sense sentir-se condicionats pel que puguin pensar o opinar els altres.

- Que aprenguin a ser amos de les seves vides, que lluitin per cadascun dels seus somnis i no els deixin en mans de la sort o del destí. Que estiguin disposats a esforçar-se tot el que faci falta sense posar excuses, sent conscients que de vegades la vida serà injusta. Que aprenguin a demanar ajuda sense vergonya.

- Que sàpiguen estimar als altres encara que siguin molt diferents a ells. A mostrar-se respectuosos davant la diferència d'edat, gènere, religió i ideologia. Sense jutjar el camí que decideixen triar els altres i mostrant interès per conèixer maneres de viure i pensar diferents a les seves.

- Que trobin aquelles coses que els omplin la vida d'il·lusió a través de la música, la ciència, la literatura o l'esport. Que no es cansin mai d'aprendre, d'investigar, de preguntar els dubtes, de millorar una mica diàriament, de conèixer a gent nova o viatjar descobrint llocs meravellosos.

- Que aprenguin que els conflictes mai han de solucionar-se alçant la veu o amb violència. Que cal defensar les idees amb arguments i no amb males pràctiques. Sabent reconèixer els propis errors i demanant perdó les vegades que sigui necessari.

- Que siguin agraïts, que siguin capaços de valorar totes les coses bones que ja tenen en la seva vida i aprenguin a dir gràcies i t’estimo. Que ajudin de manera desinteressada a totes les persones que ho necessitin al seu voltant.”


En aquest 2024 el meu desig és que els pares i mares amb fills d’altes capacitats es converteixin en el millor exemple que els nens o joves puguin tenir. Crec que no cal afegir res més. Els millors desitjos pel 2024 que comença: alegria, salut i feina. Que fem, entre tots, un molt bon 2024!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada