dilluns, 8 de gener del 2024

Dilluns 8 de gener Atenem als alumnes amb altes capacitats?


Podem afirmar que en el nostre centre atenem els alumnes amb altes capacitats? Tenim un pla per fer-ho? Molt possiblement la resposta sigui: No. Potser fem accions puntuals, o ni això perquè pensem que són tan llestos que porten les solucions de sèrie. Hi ha molt desconeixement i falsos mites en les altes capacitats. Un dels més perillosos és igualar altes capacitats a alt rendiment i quan això no es dona es neguen les altes capacitats. Hi ha molta feina per fer en aquest àmbit. 

Una escola sempre té molts fronts oberts i les altes capacitats tothom les considera importants però, generalment, no és prioritari perquè hi ha fronts que cremen i es converteixen en urgències; i les altes capacitats solen ser silencioses i amagades, i quan fan soroll no es llegeixen bé i es confonen amb problemes de comportament o manca de feina.

Abans parlavem d'igualtat i ara parlem d'equitat. Cal donar a cadascú el que necessita. No és un privilegi, és una necessitat.

Us proposo fer un pla d’acció de tres cursos i la preparació en aquests 2023-2024. Les altes capacitats han de ser conegudes, reconegudes i ateses amb normalitat dins del centre. No hem de fer coses estranyes que els facin més diferents del que es senten. Però els hem d’ajudar a que puguin desenvolupar totes les seves possibilitats i s’acostin el més possible a la millor versió d’ells mateixos. El temps d’escola / institut és temps de formació. En aquest temps els hem de possibilitar que tinguin les experiències i hàbits que els permetin ser la millor versió d’ells mateixos també en l’àmbit acadèmic i gaudir de les seves ganes d’aprendre i de transferir l’aprenentatge. Tots són diferents però mantenen algunes característiques comunes. Treballarem la personalització de l’aprenentatge sabent que no podem fer escoles de prínceps però que tenim l’obligació de fer el possible, amb les eines que tenim (optimitzar temps, espai, docents, activitats...).

Només és possible fer-ho si està pensat i organitzat abans de començar perquè quan engeguem el curs tot es posa en marxa i l’automàtic i les urgències es mengen tot el temps. Un ajut exterior és molt bo perquè no cal que tothom inventi la sopa d’all. Us acompanyem perquè pugueu fer la vostra versió d’un pla pensat però molt flexible que s’adaptarà a les vostres necessitats i possibilitats.

Si esteu interessats podeu contactar amb nosaltres al 646486159 o escrivint a atencioaltescapacitats@gmail.com.


   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada