dijous, 29 de juny del 2023

Pantalles a l’estiu... (Pares)

 

Les pantalles han vingut per quedar-se i no serveix fer la comparació amb el “nosaltres a la vostra edat” perquè res és igual. Però això ens dona una visió d’adults en el que sabem que cal ser curosos en “a què destinem el nostre temps i les nostres energies”. Durant el curs sembla que tot va més controlat i apamat, però quan arriba l’estiu... en molts casos pot començar el relaxament.

Per a l’ús de les pantalles pot ser un temps especialment perillós perquè és molt fàcil fer-ne un mal ús o un abús sense adonar-nos-en. Si pels adults pot ser un problema, pels infants i joves encara més, perquè sovint no són capaços de veure el perill que suposen les pantalles per elles mateixes i per el que no podem fer perquè estem amb elles.

Aquesta situació no és una situació que afecti només als infants i joves d’altes capacitats. Però sí que és veritat que aquests tenen algunes característiques que els poden fer més permeables a les addiccions a les pantalles des de la curiositat extrema a la rigidesa de pensament i impossibilitat de canviar d’activitat o tancar el programa; les dificultats amb les ordres, normes o l’autoritat quan van en contra del que creu-pensa-li convé...; la intensitat que els fa entrar de ple en alguns jocs o activitats...

Per això cal començar quan abans millor en l’educació en l’ús de les pantalles. Està clar que la solució no és prohibir ni bloquejar; en un principi i esperem que no sigui necessari.

Algunes de les idees que apareixen en aquests post estan basades en el llibre “El privilegio de vivir con un adolescente” de Sonia López. Alguns direu que els vostres fills encara no estan en edat adolescent però en canvi, hi ha moments en que es comporten com a tals. Els infants i joves d’altes capacitats solen començar aquesta etapa molt abans que els seus “iguals”.

Entrem en matèria i veiem algunes coses que podem fer els pares envers les pantalles i els nostres fills per un ús, sa i racional de la tecnologia.

Una gran professional, Anna Ramis, parla de les pantalles entre 0 i 3 anys. Ella i els professionals amb qui treballa tenen clar que en el 0 a 3 de pantalles, res. Us recomano les seves conferències i el seu llibre “De 0 a 3, de pantalles res?”.

Quan tenim nens més grans que comencen amb les pantalles, o com aquells que ja fa temps que han començat. Està clar que hem de limitar el temps d’ús de les pantalles. L’ús pot ser bo però l’abús segur que és dolent. Cal evitar l’abús. Hi ha mitjans tècnics de control del temps. No ens agrada que ens limitin però és necessari. Sovint podem arribar a acords.

Es molt interessant conèixer els youtubers i influencers que els agraden als nostres fills. Potser no són els que ens agradarien però els podem acompanyar, mostrar altres, seguir als seus...

Sens dubte podem ser models d’ús. Com ho fem nosaltres? Enganxats al mòbil? Com vivim quan estem empatallats i també com gaudim, i molt, fent activitats sense pantalles o sense estar connectats.

Hauríem d’evitar usar pantalles per a reduir l’estrés, calmar l’enfado o gestionar la frustració. Hem d’identificar i gestionar les emocions fora de les pantalles. Ser capaços de gestionar correctament les emocions. Recordeu que ens veuen sempre. Som models.

A casa podem crear zones lliures de tecnologia. Els telèfons poden dormir i carregar-se al menjador perquè no poden entrar a les habitacions. (Si ho fem des de l’inici és més fàcil, si no també és possible perquè és millor per a la salut, i perquè ho fem tots). A l’hora de dinar o de sopar també pot ser un moment lliure de mòbils.

Finalment és molt important tenir clar el per què fem les coses. En aquests cas tenir clar què vol dir abús,  què vol dir un us incorrecte, què és el perill a les xarxes tant per la privacitat com per la seguretat. Els nostres infants i joves necessiten saber el per què el hi podem explicar o cercar amb ells aquests perills segons les edats...

Hem de comptar amb la seva responsabilitat. No podrem ser-hi sempre, i ells s’han de valdre per a ells mateixos. També sabeu, alguns per experiència, què tenir-los en contra pot ser encara molt més esgotador...

Les pantalles han vingut per quedar-se. Les podem gestionar durant tot l’any i també durant les vacances!  


             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada