dimecres, 20 de novembre del 2013

Les famílies de nens d'Altes Capacitats


La Dra. Luz Pérez, de la Universidad Complutense de Madrid, és un referent en l’estudi de les Altes Capacitats a l’estat espanyol. Ha publicat articles especialitzats sobre aquest tema i d’un d’ells traiem avui la informació per parlar de les famílies dels infants amb Altes Capacitats.

Ella, amb un equip de col.laboradors, l’any 2000, va fer un estudi per determinar com afronten les famílies els reptes derivats d’aquesta situació. Quan els pares accepten que els seus fills tenen unes necessitats educatives especials immediatament demanden ajut i formació específica. Hi ha moltes coses “especials” diferents o avançades al seu temps i, per tant, la referència als patrons més comuns d’actuació no els serveixen.

L’estudi constata que, a grans trets, les famílies amb fills amb Altes Capacitats tenen unes característiques comunes :

En relació al desenvolupament del seu fill/a:
  • Tenen fills amb molts interessos i habilitats, tants que de vegades resulta difícil seguir-los.
  • Tenir un fill preocupat des de molt petit per qüestions d’adults crea inquietud en els pares. 

En relació amb el seu rol de pares:
  • Es senten poc preparats per educar al seu fill.
  • Senten que tant a la comunitat, com a l’escola, no existeixen la formació i els recursos necessaris per a l’educació del seu fill altament dotat.
  • Tenen dificultat per aconseguir l’orientació adequada.

Tots aquests apartats es podrien resumir en dos:
  • Necessitat d’informació. 
  • Necessitat de sentir-se útils en l’educació dels seus fills.
En aquest cas la recerca ens mostra uns trets que apareixen en moltes famílies amb fills amb altes capacitats. Això ens ajuda a preparar formació per a les famílies i, acompanyar-los i orientar-los en la fantàstica tasca de ser pares. 

* EDUCACIÓN FAMILIAR DE LOS NIÑOS SOBREDOTADOS: NECESIDADES Y ALTERNATIVAS Dra. Luz Pérez.Universidad Complutense de Madrid.España REVISTA : SOBREDOTAÇAO. 2000 Vol. 1 . nº 1y 2 Publica: Aneis Associaçao Nacional para o Estudo e a Intervençao na Sobredotaçao Rua José Mº Ontoni,56. Nogueiro. 4710 Braga. Portugal 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada