dijous, 31 de març del 2022

Preparem les vacances (Pares)


Aquest trimestre, com tots, s'acaba fent molt llarg. Els últims dies abans de vacances sura per l'escola aquella sensació que les notes ja estan posades, i que el que fem “no compta”... per això, sobretot en Infantil i Primària, es respira un ambient de relax. Un relax trencat per aquell mestre que posa un examen dijous. Barrejat amb l'olor de les mones dels petits (tradició catalana en la qual els padrins regalen un pastís amb figures de xocolata per a menjar el Dilluns de Pasqua i que en molts centres escolars s'avança i es converteix en un treball pre-vacances). També és un temps d'ordenar i preparar les carpetes amb totes les fitxes i documents realitzats. En alguns casos, també és el moment de fer neteja perquè pugui arribar el tercer trimestre, després de vacances, i omplir-lo tot de nou.

Els nostres nens i joves d'altes capacitats necessiten vacances. Us proposem una manera de preparar-les.

Podem aprofitar aquest cap de setmana a casa per a preparar les vacances. Són uns dies que poden passar tan de pressa que ni els vegem, o els podem omplir amb tota l'extensió de la paraula vacances.

El primer que necessitem és que demà divendres tots els membres de la família facin la llista de les coses que voldrien fer aquests dies, i la deixarem reposar fins dissabte. Dissabte, en rellegir-la, podrem afegir o eliminar el que creguem convenient. El tercer pas seria ordenar les activitats per prioritats. I amb aquests llistats a punt ja podrem fer la reunió familiar. Els pares preparen el marc i escolten els fills per a anar construint el calendari. Totes les sessions són diferents depenent de l'edat dels fills, del vostre estil de família, de la tradició que tingueu de fer coses en comú… Tenir-lo organitzat ens permet que puguem moure'ns entre el que volem fer tots; tenir un temps i un espai. Intentar que hi hagi temps per a fer activitats junts i separats, activitats fixes i altres obertes... El nostre calendari no està escrit en pedra, però tampoc hi cap tot...

Planificar és un bon exercici. També ho és avaluar com ha anat, com ens hem sentit, i si creiem que ho podem millorar la pròxima vegada.

Si fem aquest “treball” pre-vacances, ens assegurem que quan arribi el Dilluns de Pasqua, i mengem la Mona (tradició ben catalana); i mirem enrere, les nostres vacances potser s'hauran assemblat a les que volíem, o haurem après per a les properes...

Per si algú no té idees o les heu acabat, fa molts anys vaig llegir un llibre que vaig rellegint de tant en tant. Són coses que un nen hauria d'haver fet abans dels set anys (i si és després no crec que hi hagi molt problema). Algunes activitats m'agradaria haver-les fet com a filla o amb les meves filles. Vosaltres... encara sou a temps!

- Voler guanyar i saber perdre.

- Saber cuinar dues receptes.

- Haver perdonat a un adult.

- Haver participat en una excursió nocturna.

- Haver collit mores d'un arbust.

- Saber-se un poema de memòria.

- Haver fet una col·lecció o tenir ganes de fer-la.

- Saber guardar un secret.

- Recordar una promesa complerta.

- Haver compartir amb un adult un problema sense resoldre.

- Haver sentit la tensió i l'expectativa que provoca un full en blanc.

- Haver entrat en un riu.

- Haver sembrat i recollit.

- Saber connectar i desconnectar aparells.

- Haver examinat el nervi d'una fulla i les línies de la pròpia mà.

- Tenir tres colors preferits.

- Saber diferenciar les fruites per la seva aroma.

- Conèixer insults i paraulotes en dos idiomes.

- Saber que no tots els desitjos es compleixen.

- Haver pintat un autoretrat.

- Conèixer dues constel·lacions.

- Poder fer alguna cosa bastant bé perquè ho has practicat.

- Saber pelar la fruita amb forquilla i ganivet.

- Saber la diferència entre observar, mirar i contemplar.

- Gaudir del silenci i de la música.

- Escriure i rebre un missatge xifrat.

La de l'entrada en un riu la vam fer aquests estiu. Les meves filles ja tenen vint-i-nou i vint-i-quatre anys, i va ser fantàstic. Mai és tard!

Us desitjo unes vacances plenes del que vulgueu, però ocupeu-vos que hi hagi també un temps per badar, per pensar, per passejar, per estar sols i riure junts, i per fer-nos pessigolles... Us desitjo unes bones vacances.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada