dijous, 12 de novembre del 2020

Activitats complementàries de Ciències. (Pares i Docents)


Hi ha infants d’altes capacitats que es senten millor amb les ciències que amb les lletres. Els que estan més còmodes amb les lletres de vegades la seva curiositat els empenys cap a àmbits de ciències com a part de la seva amplia cultura general. Fa quinze dies vam tenir la possibilitat de participar en les portes obertes, enguany  on line, del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona


Ara a mitjans de novembre serà el torn de la Setmana de Ciència. Del 14 al 29 de novembre es celebrarà a Catalunya la 25a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència es portaran a terme tot un munt d’activitats de disseminació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast en una edició assenyalada en què fem 25 anys disseminant la ciència i la tecnologia.

La situació excepcional viscuda amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, fa que, com no podia ser d’una altra manera, la temàtica de l'SC'20 se centri en aquesta malaltia, la seva evolució global i l’estat de la recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2.

La 25a Setmana de la Ciència tindrà també altres temes centrals d’idèntica rellevància, com són, d’una banda, l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO, i de l’altra, el centenari del naixement de diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement. Són el filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit; el químic Enric Casassas i Simó; la química anglesa, Rosalind Franklin, clau en el descobriment de l’ADN; i l’escriptor i bioquímic Isaac Asimov. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè i Riba s’afegeix als homenatjats per l’SC’20 pel 150è aniversari del seu naixement.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).


Als alumnes de Primària i Primer Cicle d'ESO també els animem a participar en les activitats de Smart Barcelona dins del Programa Atlàntida. Mentre els fills participen en els tallers, els pares fem Escola de Pares específica d'altes capacitats. Enguany vam participar en una activitat el 4 d'octubre sobre "Anatomia". Ara tenim prevista una sessió el diumenge 13 de desembre sobre "Cirurgia" i el diumenge 24 de gener sobre "Ciència i Enginyeria", si tot va bé i es poden realitzar.    


Podem proposar als docents de ciències algun treball paral·lel partint de l’assistència a algun dels actes de la Setmana de la Ciència? o de les activitats de l'Smart Barcelona? Recordeu que els alumnes d’altes capacitats no venen amb el kit dels procediments posat. Tenen gran curiositat i interès però no sempre saben com organitzar les dades o com presentar les idees. Cal marcar molt bé qui seran els receptors d’aquest treball: si és pels companys de classe, si és per adults, si és per fer una introducció a alumnes més menuts o a adults que no coneixen la matèria o si quedarà com a material de consulta a la biblioteca de l’escola o l’institut. Als petits, mitjans i grans (si no ho ha fet ningú abans amb ells) cal acompanyar-los i pautar molt bé les activitats demanant un índex del treball, o proposant una presentació prèvia per veure si estan en línia del que esperem o no. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada