dijous, 16 de gener del 2020

Hipersensibilitats de Dabrovski (Pares i Docents)


El treball de Kazimierz Dabrowski, (1902-1980), ens dóna un excel·lent marc amb el qual entendre aquestes característiques. Dabrowski va ser un psiquiatre i psicòleg polonès que va desenvolupar la Teoria de la Desintegració Positiva com a resposta a les teories psicològiques predominants del seu temps.
És important emfatitzar que no tots els superdotats tenen totes les hipersensibilitats. No obstant això, es troba molta més gent amb hipersensibilitat en la població superdotada que en la mitjana de la població.

Les hipersensibilitats de vegades es tradueixen com sobrexcitabilitats són intensitats innates que indiquen una alta capacitat de resposta als estímuls. Es troben en un grau superlatiu en les persones altament creatives i en els superdotats, i s'expressen en una major sensibilitat, consciència i intensitat, i representen una notable diferència en el marc de la vida i la qualitat de les experiències d'aquestes persones. Això fa que no puguin evitar aquests estímuls encara que els adults del seu entorn els hi demanin.

Dabrowski va identificar cinc àrees d'intensitat: Psicomotor, Sensorial, Intel·lectual, Imaginativa, i Emocional. Una persona pot posseir una o més d'aquestes. “Aquell que manifesta diverses formes d’hipersensibilitat, veu la realitat d'una manera diferent, més forta i des de més punts de vista”. Experimentar el món d'aquesta manera porta grans alegries i sovint grans frustracions.

Quan sentim hipersensibilitat, sense voler, pensem en la part emocional però hi ha altres parts igualment importants. Més endavant dedicarem altres posts a les diferents hipersensibilitats. De fet, apareixen en quasi tots els post... en tots els moments de la vida de molts infants i joves amb altes capacitats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada