dijous, 23 de gener del 2020

Canvi de mirada. Formació de Docents (Docents)


El canvi de mirada envers al que envolta les altes capacitats és imprescindible. Sentim tantes “tonteries” per aquests mons de Déu... Del  típic i tòpic “No ho veig” o “N’hi a de millors / de més ràpids”... d’aquells docents que esperen un alumne amb excel·lència acadèmica fins els que tirant d’estereotips afirmen categòricament categoricament que si està distret, que si té la taquilla o el calaix fet un caos, que si no presenta res al seu moment ni amb la forma esperada, que si no fa bona lletra... és impossible que sigui d’altes capacitats. Pontifiquen i ho diuen com qui està en  possessió de la veritat perquè la seva llarga o curta experiència docent l’avalen. Dons no! Simplement se li han enganxat estereotips i mites, i els ha convertit en paraules escrites en pedra.

Es fa imprescindible una bona formació a la que haurien d’arribar amb la mentalitat oberta i amb la possibilitat de fer un canvi de mirada. Quan jo vaig començar en aquest camp també era molt escèptica. Portava quasi trenta anys a l’escola i mai m’havia plantejat el tractament diferenciat de les altes capacitats o els talents. La primera vegada que vaig llegir les característiques em va semblar que moltes es basaven en el proteccionisme i que eren infants mimats i superestimulats. A partir d’anar-los coneixent vaig descobrir que això estava molt lluny de la realitat. Ells i elles eren d’una manera de terminada i els podíem ajudar-acompanyar a que fossin la millor versió d’ells mateixos. Però eren clarament diferents a la resta d’infants i joves, i molts tenien una habilitat especial per camuflar-se i mimetitzar amb la paret per no ser vistos.  

Es necessita que els professors coneguin què són les altes capacitats i la gran diversitat entre elles, què han de mirar i, si es pot, una part de didàctica que ens ajudi a saber què els podem proposar i com podem treballar amb ells dins i fora de l’aula.

Cada curs, la visibilitat i l’atenció de molts infants i joves depenen del tutor o de la tutora que els toqui, o dels mestres del curs. No hauria de ser una loteria...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada