dijous, 12 de setembre del 2019

Primers dies de classe (docents i famílies)


Avui comencem les classes a Infantil, Primària i Secundària a Catalunya. Els primers dies després de vacances són especialment “odiats“ pels alumnes d’altes capacitats perquè solen ser dies en els quals els mestres aprofiten per veure el nivell de la classe i sobre tot per “repassar”. 

Feu servir l'avaluació inicial per determinar el punt de partida de cada alumne o grup d'alumnes. Així podreu generar projectes de treball autònom per a aquells alumnes que ja hagin adquirit les competències i coneixements requerits i,repassar i dedicar més temps a aquells que necessiten més suport. 

El coneixement i les competències es mostren millor en situacions on cal aplicar aquest coneixement i habilitats i no en exàmens tipus test basats en la memòria. Posa els alumnes en situacions reals, davant problemes concrets que hagin de resoldre i demana que resolguin aplicant els seus coneixements previs i/o investigant pel seu compte. 

És molt útil recollir les dades. Crea una rúbrica pròpia per deixar evidència d'aquesta avaluació i recollir dades que et permetin una millor presa de decisions sobre l'itinerari a seguir per a cada grup d'estudiants.

Pensem en els infants i joves d’altes capacitats per un moment. Repassem algunes de les seves característiques: solen mostrar alta curiositat, necessiten nous aprenentatges, la repetició els porta a cometre més errors perquè els costa mantenir la motivació si no troben un sentit a la tasca a realitzar.. Per tant, si ja ho saben o ho saben fer passem a una altra cosa, aprofundim, ampliem; però no cal que repetim i molt menys de la mateixa manera perquè els perdrem... (els políticament correctes ho faran i no protestaran, però també els anirem perdent...)

Alguns infants i joves pateixen aquests primers dies i les famílies ho saben per tant es troben amb un "paperot" quan han de preguntar com ha anat el dia. Esperem que des de les escoles es faci molt bé i no passi el que veiem a la vinyeta d'avui. Sigui el que sigui tindrem molts dies per confirmar el bon funcionament o per millorar el funcionament. Només és el primer dia....






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada