dijous, 21 d’abril del 2022

Sant Jordi Festa de la Lectura


És una festa molt especial en la que pobles i ciutats es vesteixen de gala. Parades de roses i llibres apareixen per tot arreu cridant a la gent a compartir una estona. Pots veure senyors grans i nois joves que passegen orgullosos, amb un ampli somriure de complicitat i amb una rosa, des de primera hora del matí. És un dia molt especial. 

A les escoles trobem fires de llibres, aquest any divendres, d’avançada. En alguns fires d’intercanvi de llibres, en altres de venda però en totes d’il·lusió per cercar aquell llibre que ens crida, que diu el nostre nom, que és per a nosaltres...

Recordeu que a molts infants i joves d’altes capacitats els agrada molt llegir però n’hi ha d’altres que encara no tenen ben automatitzada la lectura i si no hi ha bona comprensió no hi ha gust per la lectura. N’hi ha que posen el fre de mà i no els agrada llegir perquè no en saben prou i deixen de practicar perquè necessitarien aprendre de pressa, però no és el cas. Amb ells cal recollir-los des del punt en el que estan i acompanyar-los perquè puguin automatitzar la lectura. En parlarem en un post més endavant però els hauríem de llegir llibres de diferents temàtiques perquè no es desenganxin de la lectura.

A les escoles sovint s’hi fan activitats especials relacionades amb els llibres, amb la cultura. Recordo la nostra Gimcana de Sant Jordi, els concursos literaris i artístics, la llegenda de Sant Jordi que dibuixaven a P5, la que representaven els de Tercer de Primària amb aquell drac que treia foc pels queixals i aquell escut de Sant Jordi, els contes que escrivien i il·lustraven en diferents cursos...

Hi ha infants que gaudeixen escrivint i els podem proposar fer contes, històries, dites, cal·ligrames, acròstics, haikus... o n’hi ha que prefereixen fer manualitats i els podem proposar fer dracs, punts de llibre o roses, disfresses de cavallers, il·lustracions... d’altres podrien fer cançons, balls o coreografies amb músiques d’aquí o d’allà, d’ahir o d’avui... uns altres poden cuinar i fer pa o pastissos... podem gaudir de la Festa de Sant Jordi de mil maneres diferents. 

Aquest any Sant Jordi cau amb dissabte. Podrem anar la família al complet a gaudir de la Diada. Tots, pares i fills, a triar llibres a les parades de les nostres poblacions. Podem mirar quan signen els llibres els nostres autors preferits... és un dia per fer cues però per poder tenir aquell llibre signat i tenir la foto amb aquell autor o autora que ens transporta amb les paraules a altres mons.

Alguns dels nostres infants d’altes capacitats no els agraden gens les multituds i per això podem anar a les fires en moments que no estiguin tan plenes o a llibreries abans de la diada... o veure-ho a certa distància... depèn de les característiques de cadascú haurem de triar l’activitat. Però no hauríem de deixar de viure la festa per aquest motiu.

No és fàcil trobar el llibre que ens fa fer “el cleck” a partir del qual la lectura passa a ser un plaer. Hi ha algunes persones que els és ben difícil trobar “el seu llibre” i passen per molts llibres que no els enganxen sense trobar-lo, alguns en el camí es perden, però un dia troben aquell llibre...

Aquest Sant Jordi us desitgem que trobeu “el vostre llibre” si encara no l’heu trobat. Penseu que potser no és una novel·la, pot ser un llibre de poemes, de ciència ficció, de preguntes, de tradicions, de ciència, de matemàtiques, un d’històric, un clàssic... hi ha molts tipus de llibres diferents, atreviu-vos a triar diferent o a experimentar... deixeu-vos aconsellar pels llibreters de veritat (no pels venedors de llibres ocasionals) aquest dia sense pressa... fullejant llibres, llegint contraportades, triant el que més us agradi... intenteu anar poc a poc, assaborint el moment... sense córrer... 

També podem anar a la biblioteca a buscar llibres. Els lletraferits llegeixen llibres a tal velocitat que comprar-los tots és tot un pressupost. Potser val la pena comprar aquell llibre o aquella col·lecció però també podem llegir els llibres de la biblioteca de l’escola, del barri, del poble. Cada dia són més boniques i estan millor equipades. També trobem biblioteques temàtiques o especialitzades. Una altra possibilitat és compartir llibres amb els amics, sobretot amb aquells amb els que compartim temes de lectura.

Heu pensat alguna vegada en participar en un club de lectura? Si hi heu pensat consulteu a la vostra biblioteca o al vostre institut perquè potser tenen aquesta activitat. Si no existeix i us interessa podeu proposar-ho i amb alguns amics llegir el mateix llibre i comentar-lo. 

L’objectiu és llegir... gaudir amb la lectura... si sou capaços de trobar una estona per llegir en família, cadascú el seu llibre però tots alhora, en silenci, on més còmodes estigueu: al sofà, a taula, a terra... sempre és un encert. Veure llegir als grans estimula als menuts. Ha de ser una activitat plaent. No és automàtic però si els pares gaudeixen de la lectura és més fàcil que els infants s’hi enganxin. Hi ha vegades que cal tenir una mica de paciència. Sabeu quants llibres llegiu en un any? Els voleu comptar? Des d’ara fins el proper Sant Jordi... quants en llegireu? 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada