dijous, 17 de desembre del 2020

Preparem les vacances de Nadal en família (Pares)

Les vacances de Nadal tenen tot un seguit de festes assenyalades i unes activitats afegides. No deixen massa dies lliures però sí els suficients perquè estiguin organitzats o no. Hi ha infants i joves que necessiten saber què faran... altres prefereixen improvitzar però amb certa xarxa.   

Els temps de vacances passen volant. Sovint se’ns esculen de les mans com l’aigua i alguns dels nostres infants i joves d’altes capacitats arriben a la tornada a l’escola o a l’institut amb la sensació de que el temps ha volat o el que és pitjor, que l’han perdut i no han fet el que volíen.

Us proposo una activitat perquè no tingueu aquesta desagradable sensació. Una activitat amb quatre temps: fer la llista, reunir-nos per decidir, gaudir de les vacances, i avaluar com ha anat. La feina dels adults és organitzar i fer que l’activitat i les vacances siguin un èxit.

Potser podríem començar per reunir tota la família i explicar aquesta activitat. Ens agradaria que tothom pogués gaudir de les vacances de Nadal i hem pensat fer-ho de la següent manera

- D’avui a diumenge cadascú farà una llista de les coses que li agradaria fer durant aquestes vacances ordenat per preferències.

- Diumenge a les XXh hi haurà reunió familiar per parlar de les vacances. Cadascú portarà la seva llista i veurem com les podem lligar i aconseguim proposar unes vacances on tothom s’hi trobi bé.

- Dimarts comencen les vacances i es posa en marxa el pla.

- El diumenge després d’acabades les vacances farem l’avaluació de l’activitat. Com ha anat, què hauríem pogut fer diferent, quines coses han anat molt bé, quines no han anat bé... i ens servirà per tenir-ho en compte per a les properes vacances.  

Podríeu proposar a tots els membres de la família que pensessin d’avui fins diumenge què els agradaria fer durant les vacances de Nadal. Hi ha coses que no es poden moure: la feina dels pares, els deures de l’escola, el casal o el campus, les celebracions pròpies del Nadal... però la resta... queda un petit espai pels nostres desitjos (de tota la família). Seria bo que tothom preparés una llista amb les coses que li agradaria fer ordenades per ordre de preferència. Si hi ha infants petits també podem preparar-la junts i escriure la seva llista de manera que la puguin portar a la reunió. Cal deixar clar que són suggeriments i que tothom serà escoltat però potser no tot serà possible. 

A la reunió de diumenge tothom hi arriba amb la seva llista. Els pares o els germans grans han preparat un calendari d’aquests dies amb les coses fixes. A partir d’aquí, cadascú explica la seva llista. Un cop escoltades totes podem començar a fer el trencaclosques. Aquí depèn molt de l’edat dels infants. Els pares podem recollir les dades i en un altra moment presentar una proposta per poder-la comentar. O podem treballar-ho entre tots. O deixar els adolescents que facin la proposta...dependrà de cada família. Però el que sí que és important és que tothom es senti escoltat i que s’han atès algunes de les seves propostes. Algunes són possibles, altres es poden combinar, i n’hi ha d’impossibles. Important tractar totes les propostes amb delicadesa.

Un cop ja ho tenim tot quadrat ho podem posar en marxa a partir de dimarts. No està escrit amb pedra, és una proposta viva i mòbil. També hi podran entrar activitats d’última hora que no estaven previstes i que desplaçaran a les previstes, o no. Vosaltres decidiu en funció del que va venint. La vida no és només previsió per aquesta és important per poder fer el que hem acordat. Recordeu que estem ensenyant a ser flexibles però no arbitraris... Els nostres fills aprenen més del que fem que del que diem i ens observen sempre.

Després de les vacances, uns dies després per evitar una avaluació en calent podem revisar com ha anat. Tothom té veu però ha de ser objectiu i ser capaç de trobar coses bones i a millorar. Ni en la pitjor de les situacions s’ha de llençar tot...

Espero que aquesta activitat us permeti descansar, llegir, escoltar música, cuinar, investigar, badar, fer esport, jugar amb jocs de taula, anar al teatre i a passejar... gaudir de la vida familiar i tenir unes estones d’intimitat, i arribeu al final de les vacances contents del que heu viscut. Bones vacances!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada