dilluns, 11 de març del 2024

Dilluns 11 de març Lectura i altes capacitats


Molts infants i joves d’altes capacitats són grans lectors, però no tots. Alguns tenen serioses dificultats amb la lectura. Les dificultats poden venir per moltes bandes: per la lentitud de la lectura, dificultats de descodificació, per la impossibilitat de teatralitzar (la mare o la mestra poden fer veuetes i ells no), perquè les lectures per la seva edat tracten temes que no els interessen, perquè no han intentat lectures “adequades” (lectures curtes amb informació –llibres de preguntes i respostes- atles explicats...)...   


Avui proposo a les famílies 10 consells amb accions que podeu fer les famílies per a millorar la lectura dels nostres fills i filles. Les famílies podeu i heu de fer propostes que millorin la seva competència lectora! Avui seguint les paraules d’Alex Letosa, psicòleg i escriptor, us presento aquests consells tot esperant que us siguin útils o suggerents!

- Fomenta l'amor per la lectura des de petits llegint-los contes interessants i animant-los a participar en la història!

- Crea un racó de lectura acollidor a casa amb coixins còmodes i una varietat de llibres adaptats a la seva edat i interessos.

- Estableix un horari de lectura diària com a part de la rutina familiar, ja sigui abans de dormir o després del dinar. Consistència és la clau!

- Pregunta'ls sobre els llibres que estan llegint i fomenta la conversa sobre els personatges, els esdeveniments i els temes del llibre.

- Organitza sessions de lectura en família on cada membre triï un llibre i després compartiu les vostres opinions i experiències.

- Anima'ls a interpretar els personatges del llibre amb veus diferents i dramatitzar algunes escenes per fer la lectura més divertida i interactiva.

- Després de llegir un llibre, demana'ls que dibuixin una escena favorita o inventin una continuació de la història. Creativitat després de la lectura!

- Explora diferents gèneres literaris com contes, poesia, ciència-ficció i no-ficció per ampliar els seus horitzons i interessos.

- Celebra els seus èxits en la lectura amb elogis i recompenses positives per motivar-los a seguir llegint i millorant.

- Sigues un model a seguir llegint tu mateix/a i demostra el valor i el plaer que trobes en la lectura. Els teus fills i filles et seguiran l'exemple!


Aquestes propostes serveixen per a tots els infants. Per aquells infants d’altes capacitats aquests acompanyament cal fer-lo segons les seves necessitats. 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada