dilluns, 5 de setembre del 2022

Sant Tornem-hi! (docents)


Avui és un dia especial. A Catalunya els infants d’Infantil i Primària comencen les classes. Els de Secundària obligatòria i post obligatòria ho faran dimecres. El primer dia de classe sempre és especial. Hi ha moltes expectatives posades en aquests dia tant si no hi ha canvis com si hi ha canvis substancials (d’etapa, d’escola...).

Ja fa una colla d’anys que treballo amb infants i joves d’altes capacitats. Per a ells també és un dia especial. N’hi ha que, malgrat les evidències, segueixen esperant que les coses canviïn i l’escola sigui un lloc més amable per a ells, amb menys temps d’espera, amb un ritme més dinàmic que ofereixi oportunitats reals d’aprenentatge i de relació amb persones interessants. Però desgraciadament aquestes expectatives s’esvaeixen en poques hores o dies, i torna aquella realitat encotillada que no els permet sortir del guió. 

Quan començava, el tercer dia de classe vaig trucar a una nena que començava Infantil de 3 anys i estava superil·lusionada per anar a l’escola dels grans. La seva resposta va ser tan impressionant que encara em sembla sentir-la. “L’escola dels grans és una enganyifa. Els nens ploren, les mestres canten, ningú explica coses interessants i encara no m’han posat deures!” Dons no et queda res, princesa... -vaig pensar-...

Ara, molts mestres i professors comencen el curs fent activitats de coneixement i de cohesió de grup. Vigileu! Alguns infants i joves d’altes capacitats ho viuen molt bé, però n’hi ha que ja estan ferits i no volen mostrar-se perquè això els fa més vulnerables i prefereixen mimetitzar amb el altres. Fins que no vegin/sentin que l’ambient no és hostil no sortiran del seu cau. Molts no ho fan de manera conscient, però ho fan... s’amaguen, no es mostren i això els demana molta energia. Amb alguns veiem que quan surten de l’escola o de l’institut, a casa exploten perquè han estat continguts en l’entorn escolar. Sempre cal posar la lupa i veure què necessiten. Donar-los un ambient acollidor on vegin que tenen la possibilitat de ser ells mateixos, de mostrar-se sense pors.

Els primers dies són importants però no hem de permetre que si no són tan positius com esperaven ens marquin la resta del curs. L’escola o l’institut ha de ser aquell lloc on els infants i joves tenen ganes d’anar pel què aprenen, per les relacions que hi tenen i per les propostes d’activitats que se’ls fa. Aquesta és l’escola que es recorda. Aquesta és l’escola que està feta per persones i que es construeix cada dia. En aquesta escola sempre hi ha possibilitat de millora. Aquesta és l’escola que volem, aquesta és l’escola que volem fer! És l’escola on hi cap tothom perquè s’atenen totes les necessitats. Comencem avui! Continuem avui!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada