dijous, 22 d’abril del 2021

Sant Jordi. Festa de la Lectura (Pares i Docents)


Demà és Sant Jordi. La Festa de la Lectura. Molts infants i joves d’altes capacitats els agrada llegir. Han tingut la sort de trobar el seu llibre. El llibre que els ha enganxat i que els ha obert la porta a molts d’altres. N'hi ha que són devoradors de llibres. Per aquests la Diada de Sant Jordi és perillosa perquè és com deixar-los en una botiga de llaminadures. Molts tenen el seu propi criteri, gaudeixen triant i remenant, llegint contraportades i sinopsis fins que arriben a aquell llibre amb el que diuen... és aquest!

Hi ha altres infants i joves que diuen que no els agrada llegir perquè encara no han trobat el seu llibre. De vegades no és fàcil. Sobretot per a tots aquells apassionats de les ciències, la física o les mates que troben absurds els llibres “d’aventures” de la seva edat. Per aquests sempre aconsello els llibres de preguntes i respostes, o els llibres especialitzats en meteorologia, física, biologia, atles... més tècnics que aporten coneixements i no “historietes”. O fins i tot, aquells de biografies de persones que han passat a la història, que solen tenir vides molt interessants. 

N’hi ha d’altres que no els agrada llegir perquè pel motiu que sigui no han adquirit la fluïdesa en la decodificació de les lletres o en la comprensió lectora. Per aquests podem triar per una banda llibres de “Lectura fàcil” perquè vagin agafant agilitat i algun dels altres que els hi puguem llegir perquè puguin treballar la comprensió, encara que sigui en el seu aspecte auditiu.

A alguns, els agrada el món del còmic i pot ser un bon inici (solen tenir poca lletra però cal descodificar també els dibuixos). Són bons llibres per alternar amb altres.

Les biblioteques ens permeten entrar en àmbits diferents sense haver d’adquirir-los. Amb els bons lectors parlem amb els profes de llengües i pactem un llibre l’infant o jove, i un altre a proposta del mestre. El pacte és llegir 30 planes si després d’això el llibre no l’ha enganxat el pot deixar. Això els permet entrar en llibres que no agafarien per ells mateixos: poesia, teatre, biografies, clàssics... 

La lectura és essencial per veure, viure, conèixer sense sortir de casa, on tu vulguis, amb la posició que vulguis... en paper, en format electrònic, en format auditiu ... però demà el llibre va acompanyat d’una rosa.  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada