diumenge, 11 de maig del 2014

Prevenció de l'us problemàtic de la tecnologia


En aquestes alçades del segle XXI ja tots tenim clar que les abans anomenades “noves tecnologies” han vingut per quedar-se i sabem que no és una moda passatgera. La tecnologia forma part, cada vegada més, de la vida de les persones en el nostre primer mon. Ordinadors, mòbils, tablets, dispositius de comunicació, informació i joc són molt presents en la vida dels nostres infants i joves en el seu temps de feina i d’oci.

Avui parlarem de la necessitat de prevenir l’ús problemàtic d’internet en els nostres infants i joves (però també pot servir pels mòbils, tablets, plays.... i altres dispositius). És un tema que afecta a tots: amb altes capacitats o no. De vegades alguns infants i joves amb altes capacitats mostren la necessitat d’adquirir més informació, o els costa contenir els seus impulsos i fer el gest de tancar l’ordinador... No hem de demonitzar les eines sinó ajudar a que infants i joves en facin un ús responsable. 

Per aconseguir prevenir l’ús problemàtic d’internet en els nostres infants i joves dos elements són claus en aquesta tasca: la família i l’escola.

Què poden fer els pares? 
Ho podríem resumir en el acrònim OCLA: Observar, Controlar, Limitar i Ajudar. Anem a pams: és imprescindible fer una observació atenta del hàbits dels fills davant de l’ordinador, mantenir un control actiu dels usos potencialment negatius, establir límits i normes de manera seriosa i demanar ajuda pels fills o pels pares –si s’escau-. 

Què poden fer les escoles?  
Han de convertir-se en moduladors actius d’actituds, percepcions i d’hàbits de consum a internet. Lluny queden les classes d’informàtica on l’únic important era el coneixement d’un programa, ara, el que cal és saber com podem fer ús de l’ordinador d’una manera més amplia i integrada en la nostra vida.

L’educació és la solució a un problema creixent, l’educació en valors i en habilitats. Treballar l’assertivitat i l’autoestima d’infants i joves ens ajudarà a prevenir les addicions. La censura i la prohibició com a úniques eines potser té bons resultats a curt termini però no són productius com a creadors d’hàbits. 

Sempre és un bon moment per començar a fer les coses millor… posem-nos en marxa i evitem complicacions majors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada