dimecres, 29 de gener del 2014

Premis Nacionals de Recerca 2013


La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, convoca enguany els Premis Nacionals de Recerca, els quals tenen com a finalitat fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar entre la societat catalana l'activitat científica dels investigadors i investigadores vinculats al nostre país.

Uns premis per fomentar la Recerca a casa nostra. El president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar, en el lliurament dels Premis al Tetare Nacional de Catalunya, que “el camí assolit en recerca, ciència i transferència de tecnologia”, que considera com “un canvi radical positiu”, que permetrà al país que, en els propers deu anys, “puguem parlem de tu a tu amb els països més capdavanters del món”. “És un gran repte col.lectiu”, ha assegurat el president Mas, que ha destacat que aquest camí cap a l’excel.lència “permetrà construir una Catalunya que no sigui low cost, sinó d’alt valor afegit, de referència”, i que no estigui al servei d’uns pocs, “sinó que elevi el nivell mitjà sencer de la societat catalana”. “Això està al nostre abast probablement per primera vegada des de la nostra història col.lectiva”, i ha subratllat que el fet que encara ens queda camí per recórrer en l’àmbit científic “no ha de ser vist com una llosa ni un mur, sinó com un estímul”.

El Govern i la Fundació Catalana de Suport a la Recerca i la Innovació reconeixen amb aquests guardons l'activitat investigadora dels científics, amb la finalitat de fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar entre la societat catalana l'activitat científica dels investigadors i investigadores vinculats a Catalunya. Aquests premis són la màxima distinció que s'atorga en l'àmbit de la recerca a Catalunya. Enguany, els guardonats han estat:

Elías Campo, Premi Nacional de Recerca 2013
Catedràtic d'Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona (UB), director de Recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona i responsable de l'equip de recerca en Oncomorfologia Funcional Humana i Experimental de l'Institut d'Investiga-cions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Campo ha liderat els estudis de seqüenciació completa del genoma de la leucèmia i de l'epigenoma d'aquesta malaltia. Una recerca que ha permès identificar les cèl.lules que originen la leucèmia, el descobriment de nous mecanismes moleculars implicats en el seu desenvolupament i la millora del seu diagnòstic.

Isabelle Anguelovski, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove
Investigadora Marie Curie de la CE a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La seva carrera acadèmica i professional s'ha centrat a abordar els problemes de la pobresa i l'equitat entre els grups afectats per desigualtats mediambientals a Europa, Amèrica Llatina i els Estats Units. Els darrers cinc anys ha desenvolupat la seva carrera a Barcelona, on estudia iniciatives que condueixin a la revitalització de barris i a la justícia mediambiental urbana.

Ara, Premi Nacional de Comunicació Científica
El diari Ara, un dels mitjans de comunicació amb major difusió de Catalunya, edita des del primer any de la seva creació un suplement dedicat a la divulgació de la ciència. Cada setmana es dedica un ampli espai a les notícies sobre recerca en el suplement Ara Ciència que s'integra en l'edició dominical del diari.

Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, Premi Nacional de Mecenatge Científic
La Fundació Josep Carreras contra la leucèmia té com a principal missió fer que, algun dia, aquesta malaltia sigui curable en tots els casos. En l'àmbit de la recerca, la Fundació, conjuntament amb les seves fundacions germanes a Alemanya, Suïssa i EUA, duu invertits més de 100 milions d'euros en investigació. Des de 2010, la Fundació impulsa, juntament amb la Generalitat de Catalunya, l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

KIC InnoEnergy Iberia, Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat
KIC InnoEnergy Iberia, S.L., empresa creada el 2010, és una de les tres comunitats d'innovació i coneixement (KICs) impulsades per l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET). Amb seu a Barcelona, s'ha convertit en un excel.lent exemple de cooperació entre agents públics (Universitat Politècnica de Catalunya, Institut de Recerca en Energia de Catalunya) i privats (ESADE, Gas Natural Fenosa), amb el suport de la Comissió Europea.

Aquí podem llegir els guardonats enguany, el futur el tenim a les nostres escoles. Ajudem a que el talent hi floreixi i es mantigui l'inquietud per la recerca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada