dijous, 3 de novembre del 2022

Bons regals (Pares)


Durant tot l’any tenim moltes ocasions per fer obsequis: els aniversaris, els sants, l’aconseguiment de fites importants o simplement perquè és avui i ens ve de gust.

Al mes d’octubre en P. va acabar el Kumon i els seus pares li van fer un regal especial. Em va semblar fantàstic i avui és el punt de partida del nostre text i de la nostra reflexió. No és fàcil saber què regalar a un infant d’altes capacitats. Ho tenim més fàcil quan algú té un interès molt marcat, i aquest és el cas. En P. vol ser paleontòleg des de fa molts anys. Ara ja fa Sisè, però des de Segon de Primària totes les seves exposicions orals a l’escola han seguit un fil conductor (que alguns dels seus mestres com tenen una visió parcial no han reconegut). A 3r “els dinosaures”, a 4t “la formació de la Terra”, a 5è “els sinàpsids” i a 6è dubtava entre “la figura del paleontòleg” i “l’evolució humana”...

Però tornem al regal. Una caixa amb dos dinoglobus, galetes dinosaurio, dinocereals, minifuets, pets de monja, catànies, fruita deshidratada i un sobre amb un viatge a Londres de dos dies per anar a veure el Museu d’Història Natural amb el pare (la mare i l’altre germà es queden a casa, ell ja va tenir el seu regal a final de temporada quan va guanyar la lliga amb el seu equip de futbol). Què en penseu? Ell ja estava encantat amb les cosetes... però l’experiència el va deixar més que parat. El Museu d’Història Natural de Londres és el somni de qualsevol que visqui la paleontologia com una possibilitat de futur. Els seus ulls i el seu somriure ho deien tot!

De vegades, no cal anar tant lluny; però regalar experiències és sempre un encert. Els nostres infants tenen tot el que necessiten i més. De vegades és fàcil trobar possibilitats: museus, visites guiades, passejades a cavall, sortides amb kayac, rutes de muntanya, estades en cases rurals o als arbres,... o encara més econòmic rutes en bicicleta, a peu, pícnics... 

Alguns ja han començat a fer la Carta als Reis: telescopis, microscopis, jocs de ciències; llibres, llibres i més llibres (subscripcions a revistes; guies de rastres d’animals, de papallones, de minerals, de plantes; llibres de mitologia; atles; llibres en altres llengües...), elements per endreçar o decorar; pintures, papers, llibretes de dibuix, cavallet, llapis de colors o retoladors, materials per fer manualitats; disfresses, robes i màscares; cartes o jocs de taula; roba o material esportiu... 

En celebracions especials hauríem de poder combinar el que necessiten (jerseis i mitjons, un paraigües, un diari, una agenda, uns llençols, una bossa d’esport, un barnús...) i el que desitgen (practicar les seves aficions o descobrir-ne de noves). Podem reforçar els lligams amb un detall sentimental o un record d’experiències passades junts (una fotografia, una pedra del riu, un potet amb sorra de la platja...) o experiències futures (un berenar de xocolata desfeta, un pa amb tomàquet, una pel·lícula al cinema, una peça de teatre o un concert, un passeig per la platja a l’hivern...).

El millor dels regals és l’emoció de pensar alguna cosa per algú i poder-li oferir i sobretot l’expressió de qui ho rep. Proposem-los que pensin en els altres en ocasions especials. No ho centrem en el valor econòmic. Siguem creatius. Donem la possibilitat.

Espero que aquestes reflexions us hagin estat profitoses i us hagin obert a noves possibilitats de regals. Però no oblideu que el millor regal és un somriure, la vostra presència i viure temps en família.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada