divendres, 20 de desembre del 2013

La família i l'educació global


Hi ha un proverbi africà que diu que per educar un infant fa falta tota la tribu. I és ben cert. 

Actualment veiem cada dia que el paper dels pares en l’educació dels infants, tot i ser molt important, hi ha moments en el que la influencia és molt minsa (per exemple en l’adolescència). Podem observar que en l'educació global d'un nen, la major influència és de la societat. Perkins, expert en Educació de Harvard, ho expressa amb aquestes paraules: "Realment crec que probablement la major influència no sigui ni dels pares ni l'escola, sinó una cultura més gran. Quan veus com passen els nens la seva jornada, t'adones que estan amb els pares una mica de temps, passen més a l'escola, i la resta estan amb Facebook, amb els amics, etc . Crec que els pares tenen la posició més feble dels tres". Però això no ens eximeix de res, ans al contrari. 

Malgrat això, la realitat ens mostra en nombroses investigacions que "la interacció entre pares i fills és molt important" per aconseguir que els nens gaudeixin aprenent. Per això, es recomana als pares que passin temps amb els seus fills, que conversin i que desenvolupin activitats sobre qualsevol tema de la seva vida i del món en general: "No es tracta tant que ajudin amb els deures, sinó de la vida intel.ectual que hi ha a la llar. Conversar sobre qualsevol cosa. Cal tocar tots els aspectes de la vida dels nens i del món en general: política, esports, art, i no necessàriament el dels museus, fins i tot art de carrer".  

Si aquesta interacció és essencial per a tots els infants amb més mesura pels infants i joves d’Altes Capacitats que es senten diferents i necessiten aclarir i contrastar qui són i com són. Parlar i escoltar, parlar i ser escolta’t és essencial en tots els casos.

Darrerament s’ha popularitzat el terme “temps de qualitat” referit a aquell temps que els pares passen de veritat amb els fills: escoltant, jugant junts, participant d’activitats junts però de veritat. No és aquell temps que compartim mentre fem les nostres coses al seu costat o que fem junts amb el cap ple de clients, proveïdors o problemes.És aquell temps que dediquen als fills de cor i amb tots els sentits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada